راه های فرار از افسردگی زمستانی
افسردگی زمستانی، عارضه ای خلقی است که در طول دورهای از سال که روزها کوتاه و میزان تابش نور خورشید کم میشود، برخی افراد را مبتلا میکند.
یک هورمون به نام ملاتونین در بدن ما وجود دارد که به کم شدن نور حساس است.
این هورمون وقتی ترشح می شود که نور محیط کم شود و وظیفه اش این است که ما را خسته و خواب آلود کند. اصلا برای همین است که ما در تاریکی بهتر خوابمان می برد.
وقتی که پاییز و زمستان می شود، طول مدت روزها کوتاه شده و میزان تابش نور خورشید هم کم می شود (هوای ابری)، لذا این هورمون بیشتر ترشح شده و ما را دچار خستگی و خواب آلودگی می کند.
اختلاف ترشح ملاتونین بین تابستان و زمستان در خانم ها بیشتر از آقایان است و به همین دلیل، خانم ها بیشتر به افسردگی زمستانی مبتلا می شوند، آن هم خانم های جوان 20 تا 30 ساله.
همچنین افسردگی زمستانی در عرض های جغرافیایی بالاتر، بیشتر می افتد؛ یعنی هر چه که شما به قطب شمال بیشتر نزدیک باشید و نور محیط زندگیتان کمتر باشد، بیشتر احتمال دارد که به افسردگی زمستانی مبتلا شوید.
در ایران هم، ساکنین مناطق کوهستانی ممکن است بیشتر دچار این عارضه شوند.
تاریکی را بکش!
فکر نکنید اگر در زمستان یا پاییز مبتلا به افسردگی شدید، حتما افسردگی زمستانی دارید و به آب و هوا ربط دارد.
نه، ممکن است شما همان افسردگی کلی را گرفته باشید و باید نزد روانشناس بروید و درمانش کنید. البته برای افسردگی زمستانی هم بهترین راه، مراجعه به متخصص است و درمان تحت نظر او.
برای درمان افسردگی فصلی، روشی به نام «نوردرمانی» وجود دارد که موثرترین روش درمان این نوع افسردگی است. در این روش، فرد افسرده را جلوی یک منبع نوری خاص می نشانند و این کار را چندین روز تکرار می کنند تا فرد حالش خوب شود.
سایر روش های مقابله با افسردگی زمستانی عبارتند از:
1- پرده های خانه را کنار بزنید.
صبح که از خواب بیدار شدید، اولین کاری که باید انجام دهید این است که پرده های اتاق را کنار بزنید تا نور بیرون به داخل خانه بیاید و فضای داخل خانه را عوض کند.
هر چه نور خانه تان بیشتر باشد، کمتر افسرده می شوید.
2- بیرون بروید.
به هر حال در روزهای پاییز و زمستان، نور محیط بیرون خانه از نور داخل خانه بیشتر است. پس لطفا از خانه بیرون بزنید و زیر آفتاب زمستانی که پشت ابرها قایم شده، قدم بزنید.
3- سفر کنید.
ما در یک کشور نیمه بیابانی زندگی می کنیم و حتی در زمستان، در مناطق کویری و جنوب کشورمان آفتاب روی زمین پهن است.
مسافرت پاییزه و زمستانه را در برنامه خود بگنجانید و اگر در شهرهای کم نور زمستانی زندگی می کنید، حتما به شهرهای جنوبی و یا کویری سفر کنید.
بخش سلامت تبیان
منبع: همشهری جوان
مطالب مرتبط:
افسردگی زمستانی چه نشانه هایی دارد؟
افسردگی فصلی در زنان بیشتر است